A hétfői WWDC2015-ön Susan Prescott (Vice President of Product Marketing, Apple) prezentálta az Apple új alkalmazását, a News-t. Az egész megoldás nagyon hasonlít a Pocket appra, a híroldalak tartalmára lehet feliratkozni, melyek kategorizálva vannak. A tartalom megjelenítéséhez a weboldalaknál és a digitális magazinoknál is használat animációkkal, galériákkal, média tartalom beágyazással, reszponzivitással és parallax megoldásokkal operálnak.

Apple News app

Első körben azt látom, hogy RSS feedekből táplálkozik a News app, ebből szedi össze a tartalmat. Lehetséges a mentés is, bár az még nem derült ki hogy teljes tartalmat ment az eszközre, vagy csak bookmarkot, és a teljes tartalomhoz újra online kapcsolat kell. A megjelenítés és a WWDC-n demózottak alapján ez egy Flipboard+Pocket megoldásokon alapuló alkalmazás lesz. Anno hasonló irányba indult el a Facebook Paper is, csak valahogy mégse lett belőle semmi. A híroldalak direktben is és  kategóriákba rendezve is lesznek, amikre fel lehet iratkozni, és így rendszeres időközönként megkapjuk az új híreket. Új hírek esetén feltételezhetően PUSH értesítést kapunk.

Kategorizált hírek

Első körben olyan híroldalak csatlakoztak az Apple féle megoldáshoz, mint például a The Economist, Vanity Fair, Financial Times, Time, Wired, BuzzFeed,Vox, the New York Times, Bloomberg Business, és a The Verge. Szóval nem kis cégek. A rendszer mögött az úgynevezett Apple News Format (ANF) rendszer áll, ami kezelni fogja az RSS-ekből beérkező adatokat, és feltételezhetően plusz animációkat, interaktív elemeket lehet hozzáadni a tartalomhoz. Sőt, az Apple a hirdetések értékesítésében is segít majd az iAD felületük segítségével.

Híroldalak

Tavaly egyébként az Apple megvette a PRSS nevű holland céget, akik egy böngészőből elérhető digitális magazin készítő rendszert alkottak meg. Nagy sikerük volt, aztán hirtelen nagy csend lett körülöttük. Elképzelhető, hogy ez az Apple News Format egy olyan keretrendszer lesz, amiben ezeket a tartalmakat lehet előállítani, egyedileg tipózni, beágyazni a média tartalmakat, animációkat, stb. Ezt írja róla az Apple:

The Apple News Format allows publishers to craft beautiful editorial layouts and custom typography. Galleries, audio, video, and fun interactions like animation make stories spring to life. Articles are automatically optimized for all iOS devices — so content is brought to millions of readers and looks great no matter which device it’s on. And News offers great business terms for publishers as well.

Az iOS 9 megjelenésével érhető majd el, első körben az USA-ban, Ausztráliában, és az Egyesült Királyságban. A legérdekesebb viszont az, hogy a Newstand-et, azaz az Újságosstandok ez a News app fogja váltani. Tehát a nagy kérdés hogy mi lesz azzal a sok digitális magazinnal és replikával, amik most ott megtalálhatók? Hiszen a hírek és a digitális magazinok teljesen különbözőek tartalom szempontjából. Persze akiknek külön app van a digitális magazinhoz, azoknak nem kell aggódni, de a többiek érdekes helyezet előtt fognak állni ősszel. De természetesen az is elképzelhető hogy a News app nem csak a híroldalak tartalmait fogja kezelni, hanem mondjuk digitális magazinokét is, amik az ANF-ben készülnek el. Sok a kérdés, sok digitális magazinokat készítő cégnél is felmerültek kérdések. Sajnos őszig nem sok infóra számíthatunk, de ha mégis kiderül valami, azt megírom. :)