Bekövetkezett az amire számítani lehetett. Az iOS 9 megjelenésével az Apple kinyírja a Newsstand, azaz az Újságos alkalmazását, amiben a digitális magazinok és digitális replikák voltak elérhetőek. Ez sajnos nem túl jó hír a kiadóknak és a médiacégeknek, de a nagy kérdés az volt eddig is, hogy mi lesz a magazinokkal?

A válasz már meg is érkezett az Apple-től. Azt már az új Apple News bejelentésekor is lehetett látni hogy valami történni fog a Newsstand alkalmazással, de még a béta iOS 9 verziókból sem derült ki hogy mi lesz a magazinokkal. Vegyük sorra.

Newsstand app

Ahogy írtam is, ez az alkalmazás ebben a formában megszűnik. Helyette egy Newsstand nevű mappa jön létre, és azok a magazinok amiket korábban letöltöttél, ide kerülnek át külön alkalmazásként. Az a mappa a kezdőképernyőn lesz majd megtalálható. Magazint keresni pedig az App Storeban fogsz majd tudni, és külön appként töltődnek majd le.

Kategória név

Az App Storeban eddig volt egy Newsstand (Újságos) nevű kategória. Ez is megszűnik és helyette lesz egy Magazines & Newspapers kategória. Az összes magazin ide kerül majd át, és az elsődleges kategória beállítás sem fog megváltozni. Ha meg akarjuk változtatni a magazinunk kategóriáját (mondjuk a Szórakozásról a Sport és pihenésre) akkor egy új app beküldéssel/frissítéssel tehetjük meg ezt.

App ikon

Az eddig megszokott magazinos borítók képeket sem támogatják tovább. Helyettük a többi alkalmazásnál is használt ikon kinézetre vált minden magazin vagy replika ikonja.

Metaadatok

Mivel a Newsstand megszűnik és normál alkalmazásokként lesznek elérhetők, ezért a korábban beállított Atom feedek megszűnnek, de lehetőség lesz ezek, a metadatok és a screenshotok frissítésére is.