Magyarországon egy igen nagy képzavar van a “digitális magazin” kifejezés terén. A nagyvilágban is rosszul használják néha, de ott azért sokkal jobb a helyzet. Alapvetően ott lehet a gond hogy egyszer valaki biztosan rosszul fordította/írta le, és úgymaradt. Öntsünk tiszta vizet a pohárba.

Digitális magazin

Olyan szoftveresen előállított digitális kiadvány, amely mobil eszközökön publikálódik és kihasználja azok előnyeit és technológiai lehetőségeit.

Ezért minden olyan kiadvány, ami előbb megjelenik nyomtatva (újság, magazin, stb.), majd azt, egy az egyben publikálják valamilyen digitális felületen (okostelefon, tablet, PC), az nem digitális magazin! Hogy miért? Nos azért, mert ezt úgy is nevezhetnék hogy a sima print anyagot digitalizálják, viszont mivel minden kiadvány szoftveresen állítódik elő, ezért ez inkább egy digitális kiadása (digital edition) a nyomtatott verziónak. Semmivel sem nyújt többet, csak azért mert mondjuk egy tableten nézzük.

Egy digitális magazinban vannak animációk, interaktív megoldások, média tartalom kezelés (pl.: audio/videó), reagálnak az ujjunkkal végzett gesztusokra (gesture), valamilyen analitikát használ stb. Ezért egy digitális magazin sokkal több vizuális és technikai elemet tartalmaz, mint a PDF anyagok, amik csak sima replikák.